Blog

De voor- en nadelen van je huis verkopen zonder makelaar

Voordelen

Je ziet het steeds vaker mensen die hun huis verkopen zonder de hulp van een makelaar. In deze tekst zijn de voor en nadelen hiervan beschreven en voor je op een rijtje gezet.

De hoofdreden waarom mensen het huis zonder makelaar willen verkopen is omdat op het eerste gezicht een hele hoop kosten bespaart.

De voordelen van je huis verkopen zonder makelaar zijn als volgt, allereerst vallen natuurlijk de makelaarskosten weg. Als je met een makelaar werkt betaal je meestal of een vast bedrag per periode of een percentage van de verkoopprijs. Daarbij komen dan ook nog de kosten voor het maken van foto´s van de woning en de advertentiekosten.

Als je zelf je woning verkoopt kan je advertentie maken op social media en andere verkoopsites. Met het juiste apparatuur kan je zelf mooie foto’s maken van je woning en ze in je advertentie plaatsen.

Een ander voordeel van je huis verkopen zonder makelaar is dat je bij de bezichtiging precies kan overbrengen wat voor gevoel dit huis geeft. Een nadeel hiervan is wel dat de kopers het gevoel kunnen krijgen dat ze op bezoek zijn. Dit kan ervoor zorgen dat ze niet eerlijk durven te zijn.

Huisopkoper

Ook een optie voor het verkopen van uw huis zonder makelaar is een huisopkoper, de huisopkoper komt langs om de waarde van uw huis te bepalen en doet meteen een bod. Een voordeel van het huis aan een huisopkoper verkopen is ook dat je snel je geld hebt, en ook snel van de dubbele woningkosten af bent.

Nadelen

Uw woning verkopen zonder makelaar heeft niet alleen maar voordelen, er zijn ook een aantal nadelen. Er gaat heel veel tijd zitten in het verkooptraject mits u niet met een huisopkoper werkt natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan de bezichtigingen die u zelf moet afhandelen. Denk ook aan de juridische aspecten van het verkopen van uw huis, het verkoopcontract moet voldoen aan alle wettelijke eisen om geldig te worden verklaard. Dit proces kost veel tijd en ook geld dit kan je besparen door deze zaken door een makelaar te laten regelen.

De waarde bepaling komt ook voor eigen rekening dit is een lastig punt jouw huis kan voor uzelf een hogere prijs hebben dan wat realistisch is. Dit komt natuurlijk door alles wat je hebt meegemaakt in dit huis oftewel de emotionele waarde. Een makelaar komt voor de kopende partij een stuk neutraler over, dit zorgt ervoor dat kopers kritischer kunnen zijn. 

Marktkennis

Een makelaar kent de markt en kan uw huis vergelijken met andere woningen op de markt. Hierdoor kan hij de best passende prijs betalen zodat jouw woning niet te duur of te goedkoop verkocht wordt. De kans dat u zonder makelaar wel onder of boven deze prijs uitkomt is groter dit kan natuurlijk komen door gebrek aan kennis.

Een trap renoveren? Dat doe je in stijl!

Een trap renoveren kost natuurlijk wel wat geld. Het is daarom de bedoeling dat je met een professioneel team gaat samenwerken die van jouw trap opnieuw een pareltje kunnen maken. Heb je zelf twee linkerhanden of weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Dan kan toptrap.nl jou zeker helpen! Maar ben je wel een beetje bang van de prijs van een traprenovatie? Vraag dan eerst een offerte alvorens je verder gaat! 

Al meer dan 20 jaar specialist 

Als je jouw trap wil laten renoveren, dan wil je dat dit door mensen gedaan wordt met kennis en ervaring in hun vak. Daarvoor moet je bij toptrap.nl zijn. Zij hebben al meer dan 20 jaar ervaring in het renoveren van trappen. Je bespreekt de wensen die je hebt met de mensen van TopTrap en zij doen er alles om een custom made trap voor jou te realiseren. Gemaakt van kwaliteitsvolle materialen en erg duurzaam waardoor jij voor heel lang van de nieuwe trap kan genieten!  

Vrijblijvende offerte 

Mensen weten vaak niet goed hoeveel het ongeveer kost om een trap te renoveren. Hierdoor weten ze niet of ze goed zitten met het budget dat ze verzameld hebben of niet. De prijs van een traprenovatie hangt natuurlijk van een aantal zaken af. Maar reken er toch op dat je mag starten bij 2000 euro voor het renoveren van jouw trap. Voor die prijs ben je wel zeker van duurzame en goede kwaliteit. Wil je toch een concrete prijs? Vraag dan een vrijblijvende offerte op maat en beslis nadien of je de trap wil laten renoveren of niet.

Prijs van een traprenovatie 

Het kost natuurlijk geld om een trap te laten renoveren, dat kan uiteraard niet anders. Maar toch is het bij TopTrap de bedoeling om mensen niet blauw te laten betalen voor de prijs van een traprenovatie. Ze kunnen echt wel aan scherpe prijzen jouw trap omtoveren tot een pareltje. Prijzen vergelijken is toch wel de boodschap, omdat prijzen van een renovatie erg uiteen kunnen lopen. Zo weet je op voorhand waar je aan begint en wat je mag verwachten. 

Tips voor het beveiligen van uw huis en familie

Bij het bekijken van de behoeften van uw huisbeveiliging moet u nadenken over de algemene veiligheid van uw gezin.

Garagedeur

Als uw garage aan uw huis vastzit, beveilig deze dan. Mensen maken zich vaak zorgen over mensen die binnenkomen via gekoppelde garages, maar u heeft een oplossing. Het gebruik van een C-klem op de garagedeur voorkomt het openen van de garagedeur door op het spoor van de deur te blijven.

Als u een deur in uw garage heeft die naar de binnenkant van uw huis leidt, zorg er dan voor dat u uw garagedeur gesloten houdt  als er niemand buiten is. Een open deur geeft een inbreker een plaats om binnen te komen, wat betekent dat u en uw familie in gevaar kunnen lopen.

Houd uw garagedeur altijd gesloten. Als u een auto bezit, houd deze dan te allen tijde in de garage. Dit zal niet alleen uw auto veilig houden, maar een oplichter zal niet weten wanneer u thuis bent en wanneer u weg bent. De garage is gemakkelijk toegang tot veel van uw waardevolle spullen en ook een snelle toegang tot binnen uw huis.

Laat uw garagedeur gesloten, zelfs als u thuis bent. Een garage biedt gemakkelijke toegang tot uw huis. Veel mensen slaan ook waardevolle spullen op in die ruimte, waardoor het aantrekkelijk is voor indringers. Sluit de garage daarom wanneer u niet buiten in uw tuin bent. Het is beter om veilig te zijn dan spijt te hebben.

De veiligheid van uw huis hangt ook af van uw activiteiten buitenshuis. Laat uw garagedeuropener niet in het zicht achter in uw auto. Bescherm uw mobiele telefoon en computers die u buitenshuis gebruikt ook met een wachtwoord. Bewaar nooit belangrijke documenten in uw auto waar een dief kan ontdekken waar u woont en bepalen wanneer u thuis bent en wanneer u weg bent.

s Nachts, wanneer iedereen thuis is, overweeg dan om een C-klem op de rails van uw garagedeur te plaatsen. Dit voorkomt dat de C-klem opengaat als u hem niet gebruikt, zodat niemand binnen kan sluipen en toegang tot uw huis kan vinden. Vergeet niet om uw garage te beveiligen. Een typische garage bevat veel waardevolle spullen. Gereedschap alleen al kan duizenden euro’s kosten en is gemakkelijk te stelen. Matte ramen zijn beter dan heldere ramen. Houd de garage altijd gesloten. Maak een kijkgaatje in de garagedeur.

Bezoek onze website voor meer informatie.

Steeds meer VvE’s kiezen voor een externe VvE beheerder

Ieder complex waarin zich meerdere koopwoningen bevinden heeft in principe ook een vereniging van eigenaren, simpelweg vaak een VvE genoemd. De VvE bestaat uit alle woningeigenaren binnen het complex en is verantwoordelijk voor alle gemeenschappelijke belangen. 

Hierbij kan gedacht worden aan onderhoud van het pand en gemeenschappelijke ruimtes, het waarborgen van de veiligheid, regelen van financiële en administratieve zaken en behandelen van eventuele disputen.

Dit kan enige tijd in beslag nemen en vraagt bovendien om enige expertise, die beide lang niet altijd aanwezig zijn onder de eigenaren. Regelmatig leidt dit tot achterstallig onderhoud, administratieve chaos en financiële problemen. Steeds meer VvE’s kiezen er daarom voor om een externe, professionele VvE beheerder in de arm te nemen.

Het werk van een VvE beheerder

Het beheren van een VvE bestaat uit diverse taken. Normaal gesproken moeten deze worden uitgevoerd door leden van de VvE, die dit naast een reguliere baan of studie doen. Dit betekent dat er vaak onvoldoende tijd is, maar bovendien onvoldoende expertise.

Hierdoor komt het vaak voor dat een niet-sluitende begroting wordt gemaakt, met als gevolg financiële problemen en achterstallig onderhoud.

Het risico hierop is een stuk kleiner bij een professionele VvE beheerder. Deze externe partijen weten wat er nodig is om een VvE succesvol te runnen.

Bovendien zijn dit vaak partijen met goede contacten in de regio. Een appartementencomplex in Rotterdam met een VvE beheerder uit Rotterdam heeft bijvoorbeeld vaak betere deals wanneer het gaat om renovatie, materiaalkosten en vergelijkbare zaken. De VvE beheerder in staat goede deals te maken doordat ze groot kunnen afnemen bij de betreffende partijen.

Kosten VvE beheer uitbesteden

Ga je VvE beheer uitbesteden, dan kost dit uiteraard in eerste instantie geld. Dit is met name voor VvE’s met geldproblemen een reden om niet direct de overstap te maken. Toch levert het op de lange termijn vaak geld op. Dit heeft te maken met de eerdergenoemde deals die veel beheerders hebben, maar ook met het feit dat een financiële administratie die op orde is vaak leidt tot meer financiële gezondheid, zelfs wanneer er op andere punten (het betalen van de beheerder) wel geld moet worden uitgegeven.

Veel professionele adviseurs adviseren dan ook om een professionele VvE beheerder in de arm te nemen.

Een nieuwe start in een nieuw land

Een nieuw begin

Steeds meer mensen besluiten om in een ander land hun kansen te beproeven en een nieuw leven te beginnen. Redenen voor verhuizen naar het buitenland  lopen enorm uiteen en ook de mensen die deze stap zetten variëren – van hele gezinnen tot een individu met een nieuwe baan. Misschien kom je op vakantie op een plek waar jij je plots compleet thuis voelt en besluit je met je hele hebben en houwen een nieuw bestaan op te bouwen. Anderen verhuizen omdat ze een nieuwe baan aangeboden kregen en gaan op locatie wonen. Wat de reden ook is, het besluit om te gaan is nog maar het begin.

Wat komt er allemaal kijken bij verhuizen

Wat de reden ook is en wie je ook bent, iedereen komt obstakels tegen – sommige daarvan gelden voor iedereen, andere zijn uniek per verhuizing. De keus om te verhuizen heeft vaak al veel energie en tijd in beslag genomen, maar daarna begint het eigenlijk pas. Welke spullen neem je mee en van welke spullen neem je afscheid? Hoe zorg je dat alles op tijd en intact aankomt? Wat is het meest geschikte moment om te verhuizen? Dat zijn allemaal dingen waar je met zorg en aandacht mee wil omgaan en het is fijn om daar de ruimte voor te hebben. Veel mensen kiezen daarom om het niet alleen te doen, maar een verhuisbedrijf in te schakelen.

Hulp bij verhuizen

De hulp van een goed verhuisbedrijf biedt een aantal voordelen. Over het algemeen stellen deze bedrijven verschillende diensten beschikbaar zodat iedereen een verhuizing op maat kan krijgen. Op deze manier kan je een verhuizing regelen die bij jouw situatie past. De een doet bijvoorbeeld graag zelf de voorbereiding, de ander maakt gebruik van een inpakservice en hulp bij het monteren en demonteren van meubels.

Bij verhuizingen over de grens wil je er echt zeker van zijn dat alles – ook het bureaucratische aspect – soepel verloopt. In dat geval kies je voor een verhuisbedrijf dat de benodigde documenten voor de douane en de verzekering regelt of je daarover kan informeren.

Door goed te onderzoeken welke diensten verschillende verhuisbedrijven bieden, kan je tijdens een verhuizing precies zoveel of zo weinig doen als je wil. Zo maak je een verhuizing een comfortabele en efficiënte levensgebeurtenis.

Waarom je vroeg moet beginnen met zoeken voor een nieuwbouwhuis

Een nieuw huis laten bouwen is natuurlijk heel erg leuk en vaak ook wel een beetje spannend. In tegenstelling tot bestaande bouw hoef je in veel gevallen niet te vechten om de woning in bezit te krijgen. Wel moeten er veel zaken goed geregeld worden voordat je überhaupt kunt beginnen met bouwen. Als je graag een nieuwbouwwoning wil laten plaatsen in de omgeving van de stad Nijmegen, dan is het verstandig om op tijd te beginnen met zoeken. Vaak zijn er wel nieuwbouwprojecten gaande in deze regio, alleen is dan de vraag of alle woningen nog beschikbaar zijn.

Als eerste

Het is natuurlijk wel zo prettig als je wel kunt deelnemen aan een nieuwbouwproject. Daarom is het belangrijk dat je als één van de eersten op de hoogte gesteld kunt worden. Houd hier alvast toekomstige projecten in de gaten die aankomend zijn in de stad en de regio van Nijmegen. Via deze link vind je alle actuele projecten die op dit moment worden aangeboden en worden er ook regelmatig nieuwe projecten aangekondigd. Door het bijhouden van de website kun jij als eerste op de hoogte worden gebracht van de ontwikkelingen met betrekking tot nieuwbouw.

Voorbereiding

Voordat je begint met daadwerkelijk zoeken naar een woning begin je met het voorbereiden van jouw zoektocht. Welke wensen heb je bijvoorbeeld en wat zijn de financiële mogelijkheden als het aankomt op de aanvraag van een hypotheek. Ga met een makelaar in gesprek over de zaken die je geregeld moet hebben voordat de bouw kan beginnen bijvoorbeeld en vraag, indien dat nodig is, om advies van een hypotheekadviseur. Die kan jou helpen met het vinden van de beste hypotheek en kan jou helpen met het beantwoorden van vragen die betrekking hebben op de financiering van de bouw.

Vroeg zoeken

Vroeg zoeken naar een nieuwbouwwoning heeft verschillende voordelen. Als je als één van de eersten op de hoogte gebracht wordt van een nieuw te bouwen project, dan heb je ook als één van de eersten de keuze voor een kavel en een woning. Op die manier vis je niet achter het net en kun je de beste en de mooiste locatie kiezen. 

Een ander voordeel is dat je vanaf het begin betrokken bent bij de ontwikkeling van het complete project. Daardoor weet je ook wat er speelt voor, tijdens en na de bouw van de woningen. Bovendien heb je meer tijd om je te verdiepen in alle zaken wanneer je op tijd begint met zoeken en dit geeft je een betere positie om te onderhandelen gedurende het proces. 

Waarom in Zaanstreek wonen?

De Zaanstreek is een regio in Noord-Holland met verschillende plaatsen. De streek is voornamelijk bekend als één van de oudste industriegebieden van Europa en wordt jaarlijks door talloze toeristen bezocht vanwege de Zaanse Schans en de molens. Voor woningzoekenden heeft deze regio veel te bieden. Zo zijn er genoeg mogelijkheden op het gebied van woningen die verkocht en verhuurd worden. Ben je op zoek naar nieuwbouw of bestaande bouw? De Zaanstreek heeft het allemaal te bieden. De plaatsen die hier onder andere te vinden zijn, zijn Zaandam, Zaandijk, Krommenie, Oostzaan, Westzaan, Wormer en Wormerveer.

Geschiedenis

De streek is bekend van de molens, de Zaanse huisjes en van verschillende bedrijven die hier zijn opgericht en groot zijn geworden. De bekendste van deze ondernemingen is waarschijnlijk wel de supermarktketen Albert Heijn. Rond 1720 stonden er in deze regio ongeveer 600 molens die voornamelijk bedoeld waren voor het zagen van planken voor in de scheepsbouw. Een deel van deze molens bestaat nog steeds en is samen met onder andere de typische Zaanse huizen te zien op de drukbezochte Zaanse Schans. Later maakten de molens voornamelijk plaats voor pakhuizen en fabriekshallen. Deze regio is dan ook één van de oudste industriegebieden van Europa.

Op zoek naar een woning

Ben je op zoek naar een woning en zou je graag in de Zaanstreek een nieuw huis willen vinden, dan is het goede om voordat je begint met jouw zoektocht te inventariseren wat de wensen zijn. Wil je bijvoorbeeld huren of kopen? Wil je landelijk wonen of liever in de buurt van een centrum? Ook zaken zoals de bereikbaarheid en accommodaties zijn belangrijke punten om rekening mee te houden. Bepaald dan vervolgens in wat voor soort huis je graag wilt wonen. Ben je op zoek naar een vrijstaande woning met een tuin, een rijtjeswoning of heb je liever een appartement. Met deze woonwensen kun je beginnen aan de zoektocht voor jouw nieuwe woning in de Zaanstreek. Bestaande bouw wordt veel aangeboden in deze regio en ook op het gebied van nieuwbouw zijn er veel projecten.

Nieuwbouw?

Als je op zoek gaat naar een woning in de Zaanstreek, kijk dan ook eens op bij de lopende nieuwbouwprojecten in Zaanstreek en omringende gebieden. Daar vind je informatie over woningen die te koop worden aangeboden in deze regio en kun je per plaats zoeken naar woningen. De website is voornamelijk geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwbouwwoning. Via deze weg worden alle nieuwbouwprojecten in en rond de Zaanstreek gepresenteerd. Door jouw woonwensen via de website door te geven kun je op de hoogte gehouden worden van deze projecten en de ontwikkelingen omtrent deze nieuwbouwprojecten. Zo ben jij als eerste op de hoogte van nieuw te bouwen woningen. De website is geschikt voor mensen die willen kopen en huren.

Hoe vind je een betrouwbare slotenmaker voor noodgevallen?

Buitengesloten worden van je huis of van je auto komt waarschijnlijk altijd op het meest ongelegen moment. Als je wilt voorkomen om in een dergelijke situatie terecht te komen, is het handig dat je zo snel mogelijk een beroep doet op een volledig gekwalificeerde slotenmaker. Hier zijn enkele van de belangrijkste stappen voor het vinden van de juiste slotenmaker voor een specifiek probleem:

Vind een gerenommeerde slotenmaker

Een eerste stap om in contact te komen met een betrouwbare slotenmaker is om verschillende persoonlijke verwijzingen van vrienden of familieleden te krijgen. Als je niemand kent die jou een slotenmaker kan aanbevelen, kun je altijd de Gouden Gids naslaan of online gaan om een betrouwbare slotenmaker te zoeken. Zodra je een aantal potentiële kandidaten hebt gevonden, kun je met elk bedrijf contact opnemen om een schatting voor het vereiste werk te krijgen. Als het geen noodsituatie is, moet je voordat de slotenmaker aan jouw huis of het voertuig begint te werken, proberen om een goed beeld te krijgen van de kosten voor het werk en de onderdelen.

Als je echter onmiddellijk hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je buitengesloten bent, dan zullen de meeste betrouwbare slotenmakers al aan de telefoon een degelijke inschatting van de verwachte benodigde werkzaamheden kunnen maken. Als je die schatting krijgt, moet je misschien ook vragen naar het minimumbedrag of de kosten per kilometer, omdat dit waarschijnlijk per slotenmaker aanzienlijk kan verschillen.

Wordt er een hoogwaardige service geboden

In het geval dat je buitengesloten bent, is het vaak de moeite waard om een beetje voorzichtig te zijn als een slotenmaker onmiddellijk adviseert om het slot volledig uit te boren en te vervangen. Een gerenommeerde slotenmaker heeft de kennis om aan alle soorten sloten van een woning, een bedrijfspand of een voertuig te werken, zonder schade aan het vergrendelingsmechanisme of het omringende raamwerk te veroorzaken.

Is de loodgieter verzekerd

Het helpt als je je tot een slotenmaker wendt, die goed verzekerd is. Als een reparatie niet naar behoren wordt voltooid en de accommodatie schade heeft opgelopen, kun je je wenden tot de slotenmaker om eventuele verliezen te verhalen op hun verzekering.

Klik hier voor de Slotenmaker in Apeldoorn!

Geef je keuken een nieuwe uitstraling

Is je huidige keuken niet meer helemaal up-to-date en wil je wel eens kijken naar iets nieuws? Het is niet altijd nodig om een compleet nieuwe keuken aan te schaffen. Vaak kan je net zoveel bereiken door de huidige keuken te renoveren. Bij een renovatie wordt er zoveel vervangen dat de keuken er ook weer helemaal als nieuw uitziet. Bovendien kan je deze dan tegelijk voorzien van de meest moderne gemakken. Kies voor een specialist op het gebied van het renoveren van keukens.

De oude keuken renoveren

Als een bestaande keuken wordt gerenoveerd dan wordt er eerst een fase uitgevoerd waarbij er zoveel mogelijk wordt verwijderd. Zo kunnen de keukenkastjes bijvoorbeeld worden vervangen of losgekoppeld worden om te verven. Ook de verlichting kan vervangen worden maar moet daarvoor wel eerst verwijderd worden. Het renoveren van een oude keuken is eenvoudig omdat de structuur en de belangrijkste onderdelen vaak gewoon kunnen blijven.

Je nieuwe keuken voorzien van alle gemakken

Als je ervoor kiest om de keuken te laten renoveren dan kan je deze ook direct een stuk moderniseren. Je kan de nieuwe keuken voorzien van alle gemakken die tegenwoordig normaal zijn denk hierbij bijvoorbeeld aan keukendeuren die langzaam dicht gaan, een handige inbouwoven en zuinige verlichting in de keuken. Dit zijn allemaal onderdelen die tijdens een renovatie aangepakt kunnen worden en de keuken weer een stuk vernieuwen.

De keukenrenovatiespecialist van Nederland

Bij op zoek naar een echte specialist op het gebied van keukenrenovatie? Kijk dan op Keukenrenovatienederland.nl. Hier kan je voor een voordelig tarief een op het eerste oog compleet nieuwe keuken laten maken. De basis van de oude keuken blijft vaak hetzelfde maar de rest wordt compleet vernieuwd. Door middel van nieuwe keukendeuren, een andere werkblad in de keuken en andere apparatuur om te koken, ziet de keuken er straks weer helemaal als nieuw uit.

Waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen

Kies je voor zwarte of donkerblauwe?

Als eerste kan je een keuze maken uit zwart of donkerblauwe zonnepanelen. Bij de donkerblauwe heb je te maken met een aluminium rand. Veel mensen vinden dit minder mooi dan de volledige zwarte zonnepanelen. Het ligt er ook aan wat voor dak je hebt. Bij een platdak vallen zonnepanelen minder op dan bij een schuindak. Er is niet alleen een uiterlijk verschil tussen de zwarte en donkerblauwe zonnepanelen. Er is ook een technisch verschil. De donkerblauwe bevatten polycellen en de zwarte bevatten monocellen.

Capaciteit van zonnepanelen

Wattpiek is de uitdrukking voor de capaciteit van zonnepanelen. Het wordt afgekort met Wp. Een zonnepaneel met een capaciteit van bijv 230 Wp levert minder op dan een zonnepaneel van 280 Wp. Maar een zonnepaneel met minder Wp is gelijk ook goedkoper. Als je geen groot dakoppervlak hebt, dan wil je een zonnepaneel met een hoge capaciteit. Want de zonnepanelen die je dan op je dak kwijt kunt moeten veel opleveren. Als je kijkt naar de capaciteit van het zonnepaneel is het ook belangrijk om rekening te houden met de merken die je hebt. Het is bekend dat bijvoorbeeld een AEG paneel van 260Wp meer oplevert dan een Suntech paneel van 270Wp.

Efficiency van zonnepanelen

De efficiency van een zonnepaneel is een zeer belangrijke eigenschap. Het is belangrijk om een zonnepaneel te kiezen met een hoge efficiency. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van 17%. Maar er zijn ook zonnepanelen met een efficiency van 15%. Let hier goed op bij het kopen van de zonnepanelen.

Het is dus belangrijk om te kijken naar de capaciteit, de efficiency en het merk van de zonnepanelen. Als je geïnteresseerd bent in een zonnepaneel kan je altijd een zonnepanelen offerte aanvragen bij energie bedrijven.