De voor- en nadelen van je huis verkopen zonder makelaar

De voor- en nadelen van je huis verkopen zonder makelaar

Voordelen

Je ziet het steeds vaker mensen die hun huis verkopen zonder de hulp van een makelaar. In deze tekst zijn de voor en nadelen hiervan beschreven en voor je op een rijtje gezet.

De hoofdreden waarom mensen het huis zonder makelaar willen verkopen is omdat op het eerste gezicht een hele hoop kosten bespaart.

De voordelen van je huis verkopen zonder makelaar zijn als volgt, allereerst vallen natuurlijk de makelaarskosten weg. Als je met een makelaar werkt betaal je meestal of een vast bedrag per periode of een percentage van de verkoopprijs. Daarbij komen dan ook nog de kosten voor het maken van foto´s van de woning en de advertentiekosten.

Als je zelf je woning verkoopt kan je advertentie maken op social media en andere verkoopsites. Met het juiste apparatuur kan je zelf mooie foto’s maken van je woning en ze in je advertentie plaatsen.

Een ander voordeel van je huis verkopen zonder makelaar is dat je bij de bezichtiging precies kan overbrengen wat voor gevoel dit huis geeft. Een nadeel hiervan is wel dat de kopers het gevoel kunnen krijgen dat ze op bezoek zijn. Dit kan ervoor zorgen dat ze niet eerlijk durven te zijn.

Huisopkoper

Ook een optie voor het verkopen van uw huis zonder makelaar is een huisopkoper, de huisopkoper komt langs om de waarde van uw huis te bepalen en doet meteen een bod. Een voordeel van het huis aan een huisopkoper verkopen is ook dat je snel je geld hebt, en ook snel van de dubbele woningkosten af bent.

Nadelen

Uw woning verkopen zonder makelaar heeft niet alleen maar voordelen, er zijn ook een aantal nadelen. Er gaat heel veel tijd zitten in het verkooptraject mits u niet met een huisopkoper werkt natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan de bezichtigingen die u zelf moet afhandelen. Denk ook aan de juridische aspecten van het verkopen van uw huis, het verkoopcontract moet voldoen aan alle wettelijke eisen om geldig te worden verklaard. Dit proces kost veel tijd en ook geld dit kan je besparen door deze zaken door een makelaar te laten regelen.

De waarde bepaling komt ook voor eigen rekening dit is een lastig punt jouw huis kan voor uzelf een hogere prijs hebben dan wat realistisch is. Dit komt natuurlijk door alles wat je hebt meegemaakt in dit huis oftewel de emotionele waarde. Een makelaar komt voor de kopende partij een stuk neutraler over, dit zorgt ervoor dat kopers kritischer kunnen zijn. 

Marktkennis

Een makelaar kent de markt en kan uw huis vergelijken met andere woningen op de markt. Hierdoor kan hij de best passende prijs betalen zodat jouw woning niet te duur of te goedkoop verkocht wordt. De kans dat u zonder makelaar wel onder of boven deze prijs uitkomt is groter dit kan natuurlijk komen door gebrek aan kennis.

Over de auteur

admin administrator

Geef een reactie