Steeds meer VvE’s kiezen voor een externe VvE beheerder

Steeds meer VvE’s kiezen voor een externe VvE beheerder

Ieder complex waarin zich meerdere koopwoningen bevinden heeft in principe ook een vereniging van eigenaren, simpelweg vaak een VvE genoemd. De VvE bestaat uit alle woningeigenaren binnen het complex en is verantwoordelijk voor alle gemeenschappelijke belangen. 

Hierbij kan gedacht worden aan onderhoud van het pand en gemeenschappelijke ruimtes, het waarborgen van de veiligheid, regelen van financiële en administratieve zaken en behandelen van eventuele disputen.

Dit kan enige tijd in beslag nemen en vraagt bovendien om enige expertise, die beide lang niet altijd aanwezig zijn onder de eigenaren. Regelmatig leidt dit tot achterstallig onderhoud, administratieve chaos en financiële problemen. Steeds meer VvE’s kiezen er daarom voor om een externe, professionele VvE beheerder in de arm te nemen.

Het werk van een VvE beheerder

Het beheren van een VvE bestaat uit diverse taken. Normaal gesproken moeten deze worden uitgevoerd door leden van de VvE, die dit naast een reguliere baan of studie doen. Dit betekent dat er vaak onvoldoende tijd is, maar bovendien onvoldoende expertise.

Hierdoor komt het vaak voor dat een niet-sluitende begroting wordt gemaakt, met als gevolg financiële problemen en achterstallig onderhoud.

Het risico hierop is een stuk kleiner bij een professionele VvE beheerder. Deze externe partijen weten wat er nodig is om een VvE succesvol te runnen.

Bovendien zijn dit vaak partijen met goede contacten in de regio. Een appartementencomplex in Rotterdam met een VvE beheerder uit Rotterdam heeft bijvoorbeeld vaak betere deals wanneer het gaat om renovatie, materiaalkosten en vergelijkbare zaken. De VvE beheerder in staat goede deals te maken doordat ze groot kunnen afnemen bij de betreffende partijen.

Kosten VvE beheer uitbesteden

Ga je VvE beheer uitbesteden, dan kost dit uiteraard in eerste instantie geld. Dit is met name voor VvE’s met geldproblemen een reden om niet direct de overstap te maken. Toch levert het op de lange termijn vaak geld op. Dit heeft te maken met de eerdergenoemde deals die veel beheerders hebben, maar ook met het feit dat een financiële administratie die op orde is vaak leidt tot meer financiële gezondheid, zelfs wanneer er op andere punten (het betalen van de beheerder) wel geld moet worden uitgegeven.

Veel professionele adviseurs adviseren dan ook om een professionele VvE beheerder in de arm te nemen.

Over de auteur

admin administrator

Geef een reactie