Stompe- en opdekdeuren

Stompe- en opdekdeuren

Deuren die binnenshuis in een woning worden gebruikt, zijn er in opdek, maar ook als stompe deur verkrijgbaar. Een opdekdeur valt over het kozijn en een stompe deur past precies in het deurkozijn. Een stompe deur wordt binnenshuis gebruikt, maar kan ook als buitendeur functioneren. Stompe deuren zijn over het algemeen buitendeuren. Een stompe deur valt helemaal weg in het kozijn. Deuren aan de voorzijde van de woning draaien altijd naar binnen. Het zou vreemd zijn wanneer deze naar buiten zou draaien. Wanneer er bezoek voor de deur staat en de buiten-voordeur zou naar buiten open zwaaien, dan krijgt de bezoeker de deur in zijn gezicht. Aan de achterzijde van het huis, waar tuin-, schuur- of bergingdeur is gevestigd, draait de deur meestal naar buiten.

Afhangen van een stompe deur

Ben je een handige klusser, dan kun je met wat gebruiksaanwijzingen vast wel een stompe deur ophangen. Het is niet echt een moeilijke klus, maar moet wel secuur worden gedaan. Ga je een massieve deur afhangen dan moet je op de luchtvochtigheid van het hout letten. Deze mag niet boven de 12% liggen.

  • Meten is weten

Ga je een oude, stompe deur vervangen, dan is het meten gemakkelijk. Gewoon de oude deur opmeten. Is alles nieuw, dan zul je als eerste de kozijnen op moeten meten. De deur valt in het kozijnsponningsgedeelte. Van de breedtemaat dien je 5 mm. af te trekken. Houd altijd rekening met maatverschillen. Het is verstandig om op drie plekken de maat te nemen. Onder, midden en bovenaan. In de hoogte meet je de linker en de rechterzijde van de kozijnen.

  • Schaven

Om de optimale maat te verkrijgen, is het soms nodig om aan onder en/of bovenzijde te schaven. Doe dit op een rustige manier met een elektrische schaaf.

  • Schuren

Na het schaven komt het schuren. Alle scherpe hoeken en randjes kun je met schuurpapier weg schuren.

  • Beitel

Door met een beitel op drie plaatsen aan de zijkant van de deur uitsparingen te steken, weet je al precies de plekken waar de scharnieren moeten komen. Ook wordt de beitel gebruikt om de uitsparingen in de deur te maken voor slot en deurklink.

  • Scharnieren

Scharnierbladen worden op de deur gezet en de scharnieren in het kozijn. Dit is echt een precies werkje. Alles moet passen.

Als de deur op zijn plek is afgehangen, kunnen de eventuele raampjes in de deur worden geplaatst. Als dit helemaal klaar is kan de deur worden afgelakt.

Assortiment stompe deuren

Op heel veel websites worden stompe- en opdekdeuren aangeboden. Kies een stompe deur die bij het huis en het interieur past. Een supermoderne buitendeur bij een jaren’30 authentieke woning, is geen gezicht. Let op stijlen en lees goed de gebruiksaanwijzingen om een deur zelf af te hangen. Zorg dat je alle gereedschap in huis hebt voordat je begint. Er is niets zo frustrerend, dat je er ineens achter komt dat je geen beitel hebt. Deze heb je echt nodig. Werk nauwkeurig, zo krijg je het beste resultaat. Op internet vindt je vele YouTube filmpjes, die kunnen helpen om een stompe deur buiten te plaatsen.

Over de auteur

admin administrator

Geef een reactie