Huis taxeren

Voordat een huis kan worden gekocht of verkocht moet de waarde van het huis eerst duidelijk zijn. De waarde van een huis moet door de taxateur beargumenteerd worden op basis van relevante argumenten. Niet iedere makelaar is bevoegd voor het taxeren van huizen. AMA Makelaar daarentegen is gecertificeerd taxateur en belooft je een objectief taxatierapport dat wordt ondersteund door jarenlange praktijkervaring en bijscholing. Let op: AMA Makelaar kan geen taxaties verrichten voor de financiering van de woningen van de klanten. Deze regel bestaat omdat er anders een kans bestaat dat er een belangenverstrengeling optreedt.

Hoe werkt het taxeren?

In veel gevallen is een taxatierapport verplicht omdat je moet weten hoe hoog je hypotheek mag zijn. Voor de verkoper geeft het taxatierapport een indicatie van de vraagprijs. Hoe hoog de waarde van je huis is hangt af van verschillende factoren. Als taxateur willen we natuurlijk een zo objectief mogelijk beeld geven. Daarom wordt er gekeken naar de staat van onderhoud van de woning, de inhoud en de oppervlakte, de duurzaamheid van de bouwmaterialen, maar ook de ligging, het type huis, voorzieningen in de buurt en eventuele energiebesparende opties, zoals zonnepanelen. De taxatie van de woning wordt ook gedeeltelijk bepaald door de gegevens die je aanlevert ter ondersteuning van het taxatierapport. Denk hierbij bijvoorbeeld aan data van het kadaster of bouwtekeningen.

Kosten bij taxatie door AMA Makelaar

AMA Makelaar berekent de taxatiekosten door 0,185 procent te nemen van het getaxeerde bedrag. Sommige makelaars rekenen vaste taxatiekosten en betaal je dus niet naar draagkracht. De kosten van het taxatierapport zijn overigens fiscaal aftrekbaar. Bij de jaarlijkse belastingopgave mag je eenmalig deze kosten opgeven in box 1, waarna je vervolgens minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Zeker door dit belastingvoordeel kan de taxatie van je huis vrij voordelig zijn, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.